Μαρτύριο η ζωή των ΛΟΑΤ στην Παλαιστίνη



 Δεν είναι λίγοι οι ΛΟΑΤ που δραπετεύουν από τα Παλαιστινιακά εδάφη, για να ζήσουν στο Ισραήλ, επειδή αισθάνονται πιο ασφαλείς εκεί από ότι ανάμεσα στους δικούς τους. Αρκετοί από αυτούς συνεργάζονται με τις Ισραηλινές αρχές για να τους παραχωρηθεί άσυλο ώστε να ζήσουν και σε δυτικές χώρες.  
Ένας από αυτούς είναι και ο John Calvin, όπως αυτοαποκαλείται, ο οποίος σήμερα ζει στον Καναδά αλλά κινδυνεύει με απέλαση. Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής ΛΟΑΤ δικαιωμάτων, ζει και εργάζεται στον Καναδά, έχει απαρνηθεί το Ισλάμ από τα 14 κι έχει βαφτιστεί Χριστιανός, κάτι που έγινε η αιτία να τον αποκληρώσει η οικογένειά του. Τυγχάνει όμως να είναι κι εγγονός ιδρυτικού στελέχους της  Hamas, κάτι που μοιραία του έφερε μεγάλα προβλήματα.

Η κυβέρνηση της Γάζας, από το 2007 είναι η μιλιταριστική οργάνωση της Χαμάς, έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως τρομοκρατική οργάνωση, η οποία συνδέεται με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, όσο και με την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου.
Αυτός είναι ο λόγος που οι Καναδικές αρχές δυσπιστούν να χορηγήσουν προσφυγικό άσυλο, με αποτέλεσμα ο 24χρονος να απειλείται με απέλαση. Ο Παλαιστίνιος έχει ξεκινήσει αγώνα μαζεύοντας υπογραφές  για να παραμείνει στον Καναδά, αφού έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του, από Παλαιστίνιους που τον θεωρούν προδότη, καθώς έχει εκδηλώσει ανοιχτά τόσο την υποστήριξή του στην Ισραηλινή δημοκρατία, όσο την ομοφυλοφιλία του.

Λίγο καιρό πριν ένας Παλαιστίνιος αποφάσισε να βάψει στα χρώματα του ουράνιου τόξου, μέρος του συνοριακού τείχους ασφαλείας, που έχει τοποθετηθεί από τις Ισραηλινές αρχές, στην Δυτική Όχθη. Το τείχος έχει καταφέρει να αποτρέψει το συνηθισμένο φαινόμενο τρομοκρατικών ενεργειών, στις Ισραηλινές κατοικημένες περιοχές, κρατώντας μακρυά Παλαιστίνιους εξτρεμιστές και καμικάζι αυτοκτονίας, στα 10 χρόνια λειτουργίας του. Ο καλλιτέχνης θεώρησε πως έτσι ειρωνεύεται το Εβραϊκό κράτος για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα που προσφέρει, σε αντιδιαστολή με τον τρόπο, που εκείνος πιστεύει, πως το Ισραήλ χειρίζεται το Παλαιστινιακό πρόβλημα. Το γκράφιτι όμως δεν παρέμεινε για καιρό, αφού μια συνηθισμένη ομάδα Παλαιστινίων ομοφοβικών το κάλυψαν με λευκή μπογιά. Δυστυχώς στην Δυτική Όχθη, που ανήκε στην Ιορδανία την οποία έχασε από το Ισραήλ σε πόλεμο του 1967, νόμος του 1951 ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία και βρίσκεται ακόμα σε εφαρμογή. Όπως επίσης και στην Γάζα, που αν και πέρασε στην κατοχή της Αιγύπτου, μετά την αποχώρηση της Βρετανικής εντολής για την Παλαιστίνη, διατηρεί νόμο του 1932, που επέβαλαν οι Βρετανικές αρχές, καθιστώντας την ομοφυλοφιλία παράνομη.

Το Ισραήλ από την άλλη, έχει κάνει μεγάλα βήματα για την ισότητα, με αρκετούς άραβες μουσουλμάνους εντός και εκτός του να εκφράζουν ανοιχτά τη Σιωνιστική τους ταυτότητα, εκθειάζοντας το Εβραϊκό κράτος σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής, στις οποίες η ζωή των ΛΟΑΤ μπορεί να χαρακτηριστεί και μαρτύριο, συνοδευόμενη από επιθέσεις και συλλήψεις από την μυστική αστυνομία, έως και δολοφονίες από μελη της ίδιας τους της οικογένειας, γνωστές ως "εγκλήματα τιμής" στις Ισλαμικές χώρες.
Τα οικονομικά, γραφειοκρατικά και πολιτικά προβλήματα είναι μεγάλα, αλλά μεγαλύτεροι είναι κι ο ρατσισμός και η ομοφοβία, ο θρησκευτικός εξτρεμισμός και η εθνικιστική παράκρουση που μαστίζουν τα Παλαιστινιακά εδάφη και τις κυβερνήσεις τους.

Ένας ακόμα είναι και ο Μοχάμεντ Ζοαμπί, 17χρονος Ισραηλινός υπήκοος και άραβας μουσουλμάνος, ανοιχτά ομοφυλόφιλος και με μεγάλη πολιτική δραστηριότητα, έχοντας συναντηθεί και επίσημα με τον πρωθυπουργό Μπενζαμιν Νετανιάου. Έχει καταφέρει να γίνει γνωστός για την  φιλοϊσραηλνή του ρητορική, για την οποία επίσης έχει κινδυνεύσει η ζωή του, ενώ και αυτός έχει πρώτου βαθμού συγγένεια με αντισιωνιστές πολιτικούς που υποστηρίζουν την καταστροφή του Ισραήλ και την επικράτηση ενός μονάχα Παλαιστινιακού κράτους.
Για πολλούς λοιπόν ΛΟΑΤ Παλαιστίνιους η λύση θα ήταν η ειρήνη και η ισότητα μέσα σε ένα κοσμικό, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό Ισραηλινό κράτος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος...