Ποιοί είναι οι Σαμόα, ήθη και έθιμα της ιδιαίτερης κοινωνίας τους

Samoa, the Island Queens

Fa'afafine θεωρείτε το τρίτο φύλο στην κουλτούρα των Σαμοανων. Οι fa'afafine είναι άνδρες που στην παιδική τους ηλικία και τη φύση τους επιλέχθηκαν από τις οικογένειες τους να μεγαλώσουν έχοντας γυναικείους ρόλους, κάτι που δεν αποθαρρύνεται από την Σαμοανή κοινωνία. Η λέξη fa'afafine περιλαμβάνει το πρόθεμα "fa'a" που σημαίνει «με τους τρόπους μιας», και τη λέξη "fafine" που σημαίνει «γυναίκας». Η λέξη αυτή είναι συνώνυμη με άλλες Πολυνησιακές γλώσσες όπως στην νήσο Τόγκα "fakafefine", στα Μαόρι "whakawahine" και στη Χαβάη "mahu". Το Σαμοανικό λαϊκό ιδίωμα "mala" για τον faafafine ή τον ομοφυλόφιλο είναι σε λιγότερη χρήση μιας και είναι προϊόν της σαμοανικής Βίβλου

Οι fa'afafine έχουν καταξιωθεί σε όλες τις πτυχές της Σαμοανικής κοινωνίας ως εργαζόμενοι, διοικητές, εκπαιδευτικοί, διάκονοι εκκλησιών, επιχειρηματίες, και καλλιτέχνες. Είναι επίσης γνωστοί για τη σκληρή δουλειά και την αφιέρωσή τους στην οικογένεια, και είναι συχνά οι προστάτες και αυτοί που φροντίζουν τους ηλικιωμένους γονείς τους, καθώς επίσης και ανατρέφουν τα βιολογικά παιδιά των συγγενών τους.
Τα τελευταία χρόνια, διάφορες νέες οργανώσεις έχουν δραστηριοποιηθεί στην προώθηση της υγείας και της ευημερίας των fa'afafine παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Samoa Fa'afafine Organization of Apia in independent Samoa, the Island Queens Alliance of Pago Pago in American Samoa, UTOPIA of San Francisco, UTOPIA Hawaii of Honolulu, και τέλος η Faafafine Fono annual international gathering in Auckland, New Zealand.




Το Ανεξάρτητο Κράτος των Σαμόα , όπως είναι το επίσημο όνομα της χώρας, βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό 2.400 χλμ. βόρεια της Νέας Ζηλανδίας. Περιλαμβάνει 9 ηφαιστειογενή νησιά εκ των οποίων κατοικούνται 4: η Απολίμα, το Μανόνο, το Σαβάιι, και η Ουπόλου όπου κατοικεί και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας. Ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανικών Σαμόα, ήταν γνωστό με την ονομασία Νησιά των Θαλασσοπόρων ως τον 20ο αιώνα, επειδή οι Σαμοανοί είναι ικανοί ναυτικοί.[3] Πρωτεύουσα του κράτους είναι η Άπια. Το Μάιο του 2007 η χώρα θρήνησε το θάνατο του Μαλιετόα (Αρχηγού Κράτους από την ανεξαρτησία), Τανουμαφίλι Β΄. Βάσει του Συντάγματος, το πολίτευμα έγινε προεδρική δημοκρατία και ο Αρχηγός Κράτους υπηρετεί πενταετή θητεία.
Η Πίστη, η Οικογένεια και η Μουσική αποτελούν το τρίπτυχο του πολιτισμού των Σαμόα. Χαρακτηριστική είναι η σχεδόν ανύπαρκτη ιδιωτική ζωή, καθώς σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες, οι Σαμοανοί λειτουργούν συλλογικά. Τα νησιά ήταν γνωστά στους Ευρωπαίους ως "Νησιά της Ευτυχίας", κυρίως λόγω του ανεπιτήδευτου τρόπου ζωής των ανθρώπων τους (fa'a Samoa) και της σύνδεσής τους με τη φύση. Στα νησιά έζησε ο διάσημος Σκωτσέζος συγγραφέας Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, το 19ο αιώνα, υιοθετώντας τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Πέθανε εκεί και θάφτηκε με τιμές βασιλιά. Ο τάφος του στην Άπια, αποτελεί αξιοθέατο
Ο πληθυσμός της χώρας αποτελείται κατά 93% από την εθνότητα των Σαμόα. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι 219.998 με βάση εκτιμήσεις του 2009[1] και η αστικοποίηση είναι πολύ χαμηλή (περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού ζει στις πόλεις). Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού είναι 1,3% (εκτίμηση 2008) και ο ρυθμός γεννήσεων σύμφωνα με εκτιμήσεις για την ίδια χρονιά ήταν 28,2 γεννήσεις/1000 πληθυσμού και θανάτου 5,84 θάνατοι/1000 πληθυσμού. Ο πληθυσμός παρουσίασε αύξηση τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αποτελεσματικής ιατρικής περίθαλψης. Το προσδόκιμο ζωής ήταν το 2009 τα 69,03 χρόνια για τους άνδρες και τα 74,84 χρόνια για τις γυναίκες (στο σύνολο του πληθυσμού 71,86 χρόνια)[1] .
Βασικός πυρήνας της κοινωνίας είναι η οικογένεια, στον ευρύτερό της τύπο (ονομάζεται aiga). Ο αρχηγός της οικογένειας ονομάζεται ματάι και αυτός διευθύνει την εργασία, η οποία γίνεται συνεταιρικά, ενώ έργο του είναι και η διανομή των αγαθών. Οι γυναίκες απολαμβάνουν μεγάλο κύρος και σεβασμό ως αδερφές και κόρες, ωστόσο τίθενται στο περιθώριο ως σύζυγοι. Υπάρχει ειδικό Υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων.
Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων είναι οι αυτόχθονες Σαμόα (92,6%), που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή γύρω στο 1000 π. Χ. και το 7% είναι Ευρωνήσιοι (αυτοί προήλθαν από επιμειξίες Ευρωπαίων με Πολυνήσιους). Υπάρχουν και λίγοι Ευρωπαίοι. Στα νησιά δε σημειώθηκε ποτέ κάποια σπουδαία μετανάστευση, εκτός από λίγους Μελανήσιους και Κινέζους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος...