Γιατί ψηφίσαμε Κοντσίτα

Ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά από για την Κοντσίτα, κι αυτό από μόνο του είναι καλό- αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που κέρδισε, πέρα από το υπέροχο τραγούδι.

Εφόσον κάποιος εκτίθεται στο κοινό με οποιαδήποτε ιδιότητα, είναι δεδομένο ότι θα δεχτεί κάθε είδους σχόλια. Κι όσο περισσότερο "προκαλεί" και έρχεται σε αντίθεση με καθιερωμένα πρότυπα, αναλογικά περισσότερα θα είναι και τα σχόλια.

Ο Τόμ λοιπόν, αποφάσισε να εκτεθεί στο κοινό της Eurovision ώς Κοντσίτα και να χρησιμοποιήσει αυτήν την αμφιλεγόμενη περσόνα για να στρέψει την προσοχή πάνω του. Η προσοχή αυτή όμως δεν ήταν δεδομένο συστατικό της επερχόμενης νίκης, όπως είπαν πολλοί, εφόσον το κοινό στο οποίο απευθήνθηκε αποτελείτο σε μεγάλο ποσοστό από συντηρητικές χώρες όπως η Ρωσία. Πήρε ένα ρίσκο.

Η εικόνα μια γυναίκας με μούσι σοκάρει. Αυτό το βρίσκω κάτι λογικό, καθώς ξεφεύγει από τα όρια της κοινωνικής συνήθειας. Όμως δεν το βρίσκω "μη φυσιολογικό". Μη φυσιολογική ήταν κάποτε η γυναίκα με παντελόνι και η γυναίκα στην κάλπη. Πολλοί σπεύδουν να κρύψουν κάτω από το ένδυμα της φύσης, το φόβο πρός τη διαφορετικότητα. 

Μετά ακριβώς από το πρώτο σοκ που ίσως δημιουργεί η ασυνήθιστη αυτή παρουσία πρέπει κάποιος να φιλτράρει τις εντυπώσεις του υπό το πρίσμα κάποιων σκέψεων. Πρώτον, η Κοντσίτα δε ζήτησε την αποδοχή ή την ανοχή της διαφορετικότητας της από κανένας μάς. Ζήτησε την ψήφο μας και της τη δώσαμε. Την κοινωνική αποδοχή μάλλον την έχει διασφαλισμένη από τη στιγμή που η Κρατική Τηλεόραση της Αυστρίας επέλεξε να της αναθέσει απευθείας την εκπροσώπηση της χώρας. Δεύτερον, επρόκειτο για μια 3λεπτη performance η οποία κατά τη γνώμη μου, είχε πολλά περισσότερα να πεί από ένα μάτσο τρίχες. 

Σπάζοντας τα όρια της κοινωνικής ευπρέπειας και των ετεροσεξουαλιακών προτύπων, έστειλε μέσα σε 3 λεπτά -είτε αυτός ήταν ο στόχος είτε όχι- ένα ανθρωποκεντρικό μήνυμα πρός πάσα κατεύθυνση. Τρία λεπτά ισότητας, ελευθερίας, φεμινισμού, εναντίον των διακρίσεων οποιασδήποτε μορφής, υπέρ της διαφορετικότητας και της ελεύθερης έκφρασης. Είτε του βγάλεις τις περούκες, τα γένια, το make-up, τα φορέματα, είτε τα αφήσεις όλα είναι ο ίδιος άνθρωπος, ένας άνθρωπος όπως όλοι μας. 

Και το μήνυμα αυτό δεν αφορά μόνο μέλη της LGBT κοινότητα.
Αφορά εσένα που είσαι ο ίδιος, είτε είσαι 50 είτε 100 κιλά, αφορά εσένα που είσαι ο ίδιος, είτε είσαι Έλληνας ή αλλοδαπός, αφορά εσένα που είσαι ίδια, είτε έχεις μικρό ή μεγάλο στήθος, αφορά εσένα που είσαι ίδιος είτε έισαι γυναίκα έιτε άντρας
.


Thodoris Adam

Κοντσίτες του παρελθόντος 
http://www.lifo.gr/team/anatoli/48477

Κοντσίτα απ΄την Ινδία
http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/paraxena/ki-omos-einai-gynaika#.U3jPpfl_uDn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος...