Ελεύθερες σχέσεις - λάθος ή σωστό;

Σύμφωνα με μια Βρετανική έρευνα, το 41% των ανδρών που ρωτήθηκαν εκφράζει μια φιλελεύθερη άποψη πάνω στο σεξ και τις σχέσεις.
Οι μισοί από τα περίπου 1000 άτομα, δήλωσαν πως είχαν συνάψει στο παρελθόν ελεύθερη σχέση. Μάλιστα το ένα τρίτο εκείνων που δοκίμασαν πιστεύουν πως οι ελεύθερες σχέσεις είναι υπέροχες.
Μια μερίδα ισχυρίστηκε πως τηρούσε κανόνες, δηλαδή το ζευγάρι έκανε σεξ με τρίτους μόνο όταν ήταν μαζί, κάποιοι όμως παραδέχτηκαν πως τουλάχιστον μια φορά σπάσανε τους κανόνες αυτούς, κάνοντας σεξ ξεχωριστά από την επίσημη σχέση τους.

Από την άλλη ένα μεγάλο ποσοστό, χωρίς να έχει δοκιμάσει, διατηρεί αρνητική στάση απέναντι στις ελεύθερες σχέσεις, πιστεύοντας πως δεν είναι πραγματικές, με ένα 19% να θεωρεί πως αυτό συμβαίνει επειδή οι gay άνδρες δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τη μονογαμία.

Ο Φράνσις, μέσα από μια δεκαετή σχέση, μας προσφέρει τη δική του μαρτυρία: << προσπαθήσαμε να είμαστε μονογαμικοί, με απάτησε, προσπαθήσαμε και πάλι, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Επισκεφτήκαμε ειδικούς και ψυχοθεραπευτές, αποφασίσαμε να βάλουμε τη σχέση μας πάνω από όλα, αισθανόμενοι όμως παράλληλα πως είναι κρίμα να μην γλεντάμε και τη σεξουαλικότητά μας, συναινέσαμε σε σεξουαλικά τρίο, από τότε περνάμε καταπληκτικά >>

Ο Μάθιου πιστεύει πως οι περισσότεροι gay μεγαλώνουν με το να ακούν πως δεν είναι φυσιολογικοί. Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν πως gay και bisexual άνθρωποι αναζητούν την σεξουαλική ευχαρίστηση και τις σχέσεις έξω από την καθιερωμένη νόρμα.
Από την άλλη οι κίνδυνοι για σεξουαλικά νοσήματα είναι πολλοί, αφού όπως επισημαίνουν, όταν έχεις συνηθίσει με τη σχέση σου χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, είναι δύσκολο να αλλάξεις τη συνήθεια στο τέλος, ερχόμενος σε επαφή με άλλους ερωτικούς συντρόφους.

Γιαυτό και είναι σημαντικό, επειδή τα λάθη είναι ανθρώπινα, να είμαστε ειλικρινείς, να μην υιοθετούμε απόλυτες στάσεις και να αντιμετωπίζουμε με αρνητική διάθεση τέτοιου είδους προβληματισμούς. Ο σύντροφός μας πρέπει να καταλαβαίνει πως είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις και σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να διαχειριζόμαστε ορθά τα προβλήματα της σχέσης που θέλουμε να διαφυλάξουμε ουσιαστικά και όχι με βάση το πως μας καλλιέργησαν άλλοι ότι πρέπει να είναι. Χωρίς να καταλήγουμε να βαλτώνουμε, χωρίς εντάσεις, χωρίς ψέματα.

Πρέπει να θυμόμαστε πως μπορεί σήμερα να θεωρούμε μη ιδανική μια ελευθεριακή σχέση, αλλά ύστερα από πέντε χρόνια για να τη διατηρήσουμε να πρέπει τελικά να έχουμε απελευθερωθεί.
Το σεξ πρέπει να το διαχωρίζουμε από τον έρωτα και τα συναισθήματα, ο σεξουαλικός ανταγωνισμός άλλωστε μπορεί να είναι πολύ διεγερτικός. Πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε το ποιον αγαπάμε και θέλουμε να μοιραζόμαστε όλες τις υπόλοιπες ώρες, για να μην υπονομεύουμε έτσι τη σχέση μας, μπερδεύοντας το σεξουαλικό κομμάτι με το συναίσθημα που προκαλεί μια έντονη στιγμή.

Ένα ζευγάρι που δεν απομονώνεται μπορεί να δημιουργεί πιο ουσιαστικές συναισθηματικές κοινωνικές σχέσεις φιλίας, σπάζοντας τον ατομικιστικό θεσμό της κλασικής οικογένειας, αφού αυτή η αποκλειστική ζευγαρωτή σχέση είναι που αποτελεί τον βασικό πυρήνα του κράτους και της διαμόρφωσης εξουσίας του. Είναι σημαντικό να μάθουμε να αγαπούμε και να περνάμε ποιοτικό χρόνο με εκείνους που δεν θα μας προσφέρουν και το σεξ, αφού έτσι περιοριζόμαστε σημαντικά και σε πολλά επίπεδα. Γινόμαστε αντικοινωνικοί, ατομιστές και αυτό επιδρά σε ολόκληρη την κοινωνία ύστερα, που καταλήγει κανείς να μη νοιάζεται για κανένα, παρά για τον εαυτό του.

Το σεξ έχει πολλές μορφές εκτός από τον καθαρό έρωτα, όπως την ανταλλαγή αλληλοεκτίμησης, την αναγνώριση, την εκτόνωση, τον πειραματισμό, την ενίσχυση της γνωριμίας που δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει σε ερωτική σχέση, αλλά συχνά σε φιλική. Έχουμε δει συχνά πως υπάρχουν άνθρωποι που με σεξ μιας βραδιάς δεν θέλαμε να ξαναδούμε, ενώ άλλοι που με τον ίδιο τρόπο κατέληξαν φίλοι μας.
Δύο ερωτευμένοι μπορούν να έχουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους (φίλους συγγενείς) με τους οποίους να μοιράζονται πολλές ώρες, αλλά και κάποιον ερωτικό φίλο που τους ανανεώνει, χωρίς να υποδαυλίζει τη σχέση τους, χωρίς να τους αντιμετωπίζει ωμά, αλλά να ενισχύει μάλιστα την δομή του κοινωνικού τους κύκλου.Όπως συμβαίνει με τους πιθήκους μπονόμπο, που σε αντίθεση με τους ανθρώπους και τους χιμπατζήδες, αντι να κάνουν πολέμους και να ανταγωνίζονται για την επικράτηση, κάνουν σεξ και λύνουν τα προβλήματά τους και ενισχύουν και τους δεσμούς της φυλής τους.
Από την άλλη όμως αν δεν είμαστε σίγουροι για το ποιον αγαπούμε, θα οδηγηθούμε σε έναν κυκεώνα πολλαπλών επιλογών, νομίζοντας πως κάθε ένας αποτελεί έναν πιθανό νέο σύντροφο, που μαζί του θα βρούμε την πραγματική αγάπη, ή θα ζηλεύουμε συνεχώς και θα τυραννιόμαστε.

Πηγές
1 Nearly half of gay men have had an open relationship
2 Bonobo
3 Η καταγωγή της οικογένειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος...