Το Ισραήλ λανσάρει ΛΟΑΤ ταυτότητες φύλου και κηδεμονίας



Το Ισραήλ ανασκευάζει τη νομοθεσία για τις ταυτότητες φύλου, χωρίς να απαιτείται πρώτα η εγχείρηση.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε πως στο εξής θα επιτρέπει σε πολίτες να αλλάζουν το αναγραφόμενο φύλο στις ταυτότητές τους, χωρίς να τους αναγκάζει πρώτα να προχωρούν σε εγχειρήσεις επιδιόρθωσης του βιολογικού φύλου τους ώστε να αντιστοιχεί με το κοινωνικό φύλο που έχουν επιλέξει.
Η αλλαγή της νομοθεσίας θεωρείται απαραίτητη αφού αρκετοί πολίτες που γεννήθηκαν π.χ. άντρες είναι σημαντικό να γίνονται αποδεκτοί και να αναγνωρίζονται ως γυναίκες, συγκεκριμένα να κυκλοφορούν με γυναικείο όνομα στις ταυτότητές τους, χωρίς όμως να εξαναγκάζονται να προχωρήσουν στις πολύπλοκες διαδικασίες μετάβασης. Το ζητούμενο πλέον είναι η αναγνώριση του κοινωνικού φύλου. Για παράδειγμα ένας άντρας που θέλει να ζει ως γυναίκα, δεν είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε ολοκληρωτική αλλαγή φύλου, ούτε και να υποβληθεί σε εξετάσεις ψυχιατρικές προκειμένου να διαπιστωθεί πως όντως πρέπει να του αναγνωριστεί η γυναικεία υπόσταση και να του χορηγηθεί η κατάλληλη ταυτότητα που δικαιούται ως πολίτης.
Η απόφαση να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αναγνώρισης βασικών δικαιωμάτων αυτής της μερίδας πολιτών ήταν κοινή, ύστερα από συνεννόηση των υπουργείων δικαιοσύνης, υγείας και εσωτερικών.
               
Νωρίτερα προηγήθηκε και άλλη μια καινοτομία,αφού πλέον το Ισραήλ αναγνωρίζει δύο βιολογικούς πατέρες ή δύο βιολογικές μητέρες.
Όσα παιδιά έχουν δύο γονείς, στις ταυτότητες που θα κρατούν θα αναγράφεται δύο φορές ο τίτλος << όνομα πατρός ή όνομα μητρός >> και από δίπλα το αντίστοιχο όνομα και του ενός και του άλλου πατέρα ή μητέρας. Αντι λοιπόν να υπάρξει μια απλοποίηση όπως ένας σκέτος τίτλος π.χ. << όνομα γονέα >> και από δίπλα τα ονόματα, το απελευθερωτικά συντηρητικό Εβραϊκό κράτος αποφασίζει να συγκεκριμενοποιήσει την κατάσταση, έτσι ένα παιδί με δύο μητέρες θα κρατά μια ταυτότητα που θα λέει όνομα μητρός τάδε και όνομα μητρός τάδε.
            
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤ διεκδικήσεις από τους ακραία συντηρητικούς κύκλους της χώρας, τα βήματα στην αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων είναι γοργά, κι αυτό γιατί έχουν δοθεί πολύ μεγάλοι δημοκρατικοί αγώνες μέσα στην Ισραηλινή κοινωνία χρόνια τώρα. Επιπλέον η εφοριακή αρχή της χώρας εξέδωσε εγκύκλιο τον περασμένο Δεκέμβρη ώστε τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν παιδιά να απολαμβάνουν αντίστοιχες φοροελαφρύνσεις με τα ετερόφυλα παντρεμένα ζευγάρια.

Πηγές: 1 , 2 , 3




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος...