Ιστορική νομιμοποίηση των ΛΟΑΤ στο Λίβανο

Στις αρχές του Μάρτη του 2014 λιβανένζικο δικαστήριο απεφάνθη "το να είσαι gay δεν αποτελεί αδίκημα, ούτε έρχεται σε αντίθεση με τη φύση" απαλλάσοντας από τις κατηγορίες που βάραιναν μη ετεροφυλόφιλους πολίτες για αιώνες, δείχνοντας έτσι το καλό παράδειγμα για να ανοίξει ο δρόμος της ελευθερίας και της ισότητας και σε άλλες αραβικές χώρες με παρόμοια νομοθεσία.

Το τελευταίο θύμα της μιζέριας ήταν μια τρανς γυναίκα η οποία κατηγορήθηκε για την ερωτική της σχέση με έναν άνδρα.
Από πέρσι ΛΟΑΤ ακτιβιστές διαδηλώνουν για τη νομιμοποίηση των δικαιωμάτων τους.
Το άρθρο του Λιβανέζικου ποινικού κώδικα 534 που απαγορεύει σεξουαλικές σχέσεις που έρχονται κόντρα στους νόμους της φύσης, δεν αφέθηκε να χρησιμοποιηθεί για να στηριχτούν κατηγορίες σε βάρος της διωκόμενης τρανς γυναίκας, αφού η ομοφυλία, όπως δήλωσε το δικαστήριο, ναι μεν αποτελεί μια σαφή διαφοροποίηση από τις επικρατούσες νόρμες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί διαστροφή. Μάλιστα τον προηγούμενο χρόνο η Λιβανέζικη ψυχιατρική κοινότητα δημοσιοποίησε με τη σειρά της την σχεδόν παγκόσμια αποδεκτή θέση για την ομοφυφιλοφιλία πως δηλαδή δεν αποτελεί κάποια ανωμαλία ή ψυχική διαταραχή και δεν επιδέχεται θεραπεία.

Παρόλο που ο Τρανς πληθυσμός του Λιβάνου θεωρείται μια από τις πιο ευπαθείς και καταπιεσμένες ομάδες, η νίκη αυτή που ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ οφείλεται στις Λιβανέζες τρανς μουσουλμάνες και χριστιανές.

Δυστυχώς η παρενδυσία λόγω της θέσης της γυναίκας στη πατριαρχικά δομημένη κοινωνία θεωρείται καταδικαστέα, οπότε και η συγκεκριμένη ομάδα αντιμετώπισε ακόμα μεγαλύτερο σεξισμό και ρατσισμό από ότι οι ομοφυλόφιλοι άντρες.
Σύμφωνα με το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ το κενό που αφορούσε την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση για τις γυναίκες της μέσης ανατολής, έχει κλείσει κατά 93%, όμως το οικονομικό χάσμα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες παραμένει στο 60%.
Αν λοιπόν οι γυναίκες της μέσης Ανατολής δεν εξεγερθούν ενάντια στην πατριαρχική καταπίεση και δεν διεκδικήσουν ισότητα, δεν πρόκειται να αλλάξει η μοίρα και κανενός άλλου.
Η επένδυση στις γυναίκες δεν αποτελεί ένα απλό επιπρόσθετο της οικονομίας, αλλά είναι ζωτικής σημασίας κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη, προς όφελος ολόκληρης της κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος...