Νεότερη Αγγλική Ιστορία ΛΟΑΤ δικαιωμάτων

Από μικροί μας έλεγαν πως όλοι οι Άγγλοι είναι αδερφές, να όμως που τον Moby τον έστειλαν στο νοσοκομείο επειδή τον πέρασαν για πούστη ένα βράδυ στο Λονδίνο. Ενώ στον εθνικό τους μουσικό Ελτον Τζων δεν αναγνώριζαν ισότιμα το γάμο που είχε προχωρήσει με έναν άλλον άνδρα.
Έφτασε όμως η ώρα της δικαίωσης για τους αγώνες του ομοφυλοφιλικού κινήματος της Βρετανίας. Ας δούμε όμως με χρονολογική σειρά πως οι ξεπλυμένοι της Γηραιάς Αλβιώνας φτάσανε στον πολυπόθητο στόχο.

Το 1866 η υπόθεση πολυγαμίας Χάϊντ εναντίον Χάϊντ και Γούντμανσι που ήταν Μορμόνοι και στους άνδρες επιτρέπεται να νημφεύονται μέχρι και 6 γυναίκες, οδήγησε σε ιστορική δικαστική απόφαση όταν ο λόρδος δικαστής μη αποδεχόμενος την εγκυρότητα του γάμου που είχε τελεστεί στην Γιούτα των ΗΠΑ προχώρησε στον πρώτο ορισμό ξεδιαλύνοντας την έννοια του θεσμού του γάμου, βάση της χριστιανικής ηθικής, θεωρώντας πως στο Ηνωμένο Βασίλειο η ένωση θα έπρεπε να αφορούσε μόνο έναν άνδρα και μια γυναίκα αποκλείοντας για κάθε ζευγάρι οποιοδήποτε τρίτο.

Το 1889 ξεσπά το σκάνδαλο της οδού Κλίβελαντ όταν η αστυνομία εισέβαλε σε ένα Λονδρέζικο ανδρικό μπουρδέλο συλλαμβάνοντας μεγάλο αριθμό πελατών που ανήκαν στην Αριστοκρατική τάξη και γόνους της καλής κοινωνίας όπως ο γιος του πρίγκηπα της Ουαλίας.

Το 1895 ο Οσκαρ Γουάλιντ δικάστηκε για την ερωτική του σχέση με τον Λόρδο Αλφρεντ Ντάγκλας και οδηγήθηκε σε διετή φυλάκιση και καταναγκαστικά έργα. 

Το 1949 θεσπίστηκε ο πρώτος νόμος που όριζε το γάμο ως ένωση αποκλειστικά ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα. 
Το 1971 μια άλλη νομοθεσία ήρθε για να απαγορεύσει εντελώς ακόμα και τη σκέψη που είχε αρχίσει δειλά δειλά να ξεδιπλώνεται περί νομικής ένωσης ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου.

Η μετάβαση της Βρετανικής κοινωνίας από την απαγόρευση χωρίς συζήτηση μέχρι την απελευθέρωση/νομιμοποίηση αλλά χωρίς την απόλυτη αποδοχή πέρασε διάφορα στάδια και συνοδεύτηκε από αλλεπάλληλες δημόσιες συζητήσεις από το 1950 ως το 1967 που νομιμοποιήθηκε η σεξουαλική πράξη για εκείνους του που είχαν συμπληρώσει τα 21 τους χρόνια.

To 1988 η Μάργκαρετ Θάτσερ επέβαλε με το κόμμα των Συντηρητικών τον νόμο Section 28 που θα απαγόρευε οποιαδήποτε διαφήμιση της ομοφυλοφιλίας. Το 2000 πρώτα η Σκωτία και το 2003 στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο αυτός ο νόμος αντικαταστάθηκε από αυτόν του Section 122 θέτοντας σε αχρηστία κάθε προηγούμενη απαγόρευση.

Το 2014 εγκρίθηκαν οι γάμοι σε Αγγλία και Ουαλία, ενώ ακολούθησε και η Σκωτία. Ο πρωθυπουργός David Cameron με το κόμμα των συντηρητικών μάλιστα δήλωσε πως αισθάνεται περηφάνια που ο νόμος θεσπίστηκε επί πρωθυπουργίας του. Δυστυχώς η Βόρεια Ιρλανδία αρνείται να ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος...