Αποδομώντας Πρόσωπα & Προσωπεία



...το ασθενικό πρότυπο της τηλεοπτικής οικογενειακής ευτυχίας

Ακόμα δεν είμαστε σίγουροι αν η απελευθέρωση των ΛΟΑΤ τα προηγούμενα χρόνια, βοήθησε ή ώθησε τελικά τα πράγματα σε μεγαλύτερη ταμπελοποίηση. Μπορεί κάποτε να στιγματιζόμασταν, αλλά η καύλα της παρανομίας ήταν μεγαλύτερη. Τώρα για να μας αποδεχτούν πρέπει να γίνουμε σαν αυτούς σενιαρισμένοι κύριοι με τη δουλίτσα μας που δεν προκαλούν ή οι ζογκλέρ με τους οποίους θα γελάνε και θα ζητάνε συμβουλές.

Η προσπάθεια να παρουσιάζονται οι ΛΟΑΤ ως τρίτο φύλο αφήνει ελεύθερο το πεδίο της ετεροκανονικότητας να συνεχίζει να προωθεί συγκεκριμένα πρότυπα και στεγανοποιημένους ρόλους για τον απόλυτο άνδρα και την απόλυτη γυναίκα.

Τι σημαίνει αυτό; Πως η γυναίκα παρά τον εκμοντερνισμό της κοινωνίας θα συνεχίσει να αποτελεί ρόλο υποδεέστερο του άνδρα, ο οποίος θα εργάζεται εν όσο εκείνη θα ασχολείται με το νοικοκυριό και το μεγάλωμα νέων καταναλωτών και πιστών του κυρίαρχου κοινωνικού μοντέλου. Το μπλέ και το ροζ θα συνεχίσουν να αποτελούν διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα δυο φύλα, τα οποία ναι μεν επέλεξε ως βιολογικά η φύση, αλλά η κοινωνία των ώριμων των μεγάλων και των δημοκρατών επιβάλει και ως κοινωνικά φύλα. Τι κι αν ένα νεογνό δεν αντιλαμβάνεται τι σημασία των χρωμάτων, οι γονείς είναι ικανοί να χαζέψουν τόσο που να πληρώσουν κέρατα για να ντύσουν το δωμάτιο ροζ επειδή βγάλαν κοριτσάκι. Αδύνατον να καταλάβουν πως αυτά τα πράγματα καμία σημασία δεν έχουν για ένα παιδί, το οποίο θα πρέπει επιτέλους να επιλέγει μόνο του τα χρώματα που του αρέσουν μεγαλώνοντας.
Θα σκούζουν αργότερα αν  η κόρη τους στην εφηβεία εξελιχθεί σε γκοθού.

Σήμερα παρατηρούμε πως προωθείται διεθνώς η μόδα όπου πετυχημένοι νεαροί άνδρες, όπως καλοπληρωμένοι, γόηδες, ποδοσφαιριστές, παντρεύονται μικροί, με γυναίκες μοντέλα ακαθόριστης ιδιότητας, που οι ανούσιες δηλώσεις κι απόψεις τους για κάθε τι προβάλλονται στην τηλεόραση καθημερινά.

Αυτοί αποτελούν σύγχρονα πρότυπα μίμησης, ως ζευγάρια με ζηλευτή ζωή, που παντρεύτηκαν μικροί και κάναν από δυό και τρία παιδιά ή υιοθέτησαν κιόλας. Δεν λένε βέβαια πως έχουν και πληρώνουν γκουβερνάντες για να τα μεγαλώσουν, ούτε σε τι διαδικασίες υποβάλλουν τα σώματα τους, καταπονώντας τον οργανισμό τους για να φαίνονται καλλίγραμμες-απαστράπτουσες καλλονές και μετά τη γέννα, προσθέτοντας έτσι ακόμα περισσότερα άγχη και σε εκείνες τις γυναίκες που όντως προτιμούν να μείνουν νοικοκυρές. Αν θέλεις πάντως να είσαι πετυχημένος άνδρας θα πρέπει να αποφασίσεις πρώτα να είσαι και ευτυχισμένος που σημαίνει ελεύθερος απέναντι σε ένα σύστημα που αρνείται να σεβαστεί τις πραγματικές επιλογές σου, αλλιώς το μόνο που κάνεις είναι να αποπροσανατολίζεις το χαζεμένο σου κοινό και να παραμένεις μίζερος όσα λεφτά κι αν έχεις να σκορπίσεις.

Τελευταία στα πρωινάδικα κυριαρχούν ζευγάρια παντρεμένων βλάχων και πρώην νεόπλουτων με ντοκτορά στο κουτσομπολιό και γεωγραφική άγνοια πέρα από την oxford street του Λονδίνου όπου αρέσκονται να ταξιδεύουν για τα ψώνια τους, όταν βαριούνται το Κολωνάκι. Παραπλεύρως μια κουλή αδερφή που κάνει την έξυπνη και μια ξανθιά χαζή για γλάστρα.
Ξέρουμε καλά πως αρκετοί διάσημοι ομοφυλόφιλοι, πολιτικοί και καλλιτέχνες, πληρώνουν άλλες όμορφες λεσβίες και μη για λευκό γάμο ή ερωτικό δεσμό . Τι υποκρισία σε μια χώρα που όπου βρεθεί τιμά τον Καβάφη, αλλά θολώνει τηλεοπτικά στιγμιότυπα ανάμεσα σε τρυφερές στιγμές ομόφυλων ζευγαριών, δεν έχει και πολύ άδικο λοιπόν ο Χριστιανόπουλος να αρνείται τα βραβεία τους.

Ξέρουμε πως αρκετά ζευγάρια διασήμων έχουν προβλήματα, πλακώνουν στο ξύλο τις γυναίκες τους, τις κερατώνουν κι εκείνες αν δεν αξιωθούν να χωρίσουν και να αρχίσουν να πληρώνουν τεκνά και να κοιτάξουν τις καριέρες και να απελευθερώσουν και τα άτυχα παιδιά τους από την ενδοοικογενειακή βία, βγάζουν συλλογές με ρούχα ή νέους δίσκους και συνεχίζουν να δίνουν συνεντεύξεις για το πόσο ευτυχισμένες είναι με το γάμο τους. 

Βεβαίως είναι να ζηλεύεις τα ζευγάρια που παραμένουν μαζί ως τα γεράματα και δείχνουν ερωτευμένα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από αυτό για κάποιον που δεν ήταν τόσο τυχερός; Οι κοινοβιακές οικογένειες και η έμφυτη απώθηση των επιβαλώμενων κοινωνικών φύλων και ρόλων δεν βρίσκονται μόνο στις σελίδες του Πλάτωνα και της ιδανικής του πολιτείας ή στα εγχειρίδια των αναρχοφεμινιστών. Γιατί δεν ακούμε ποτέ για αυτά;

Δεν ξέρουμε τίποτα για τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που έχουνε μια καλή συντροφική σχέση, που ζουν αρμονικά και δεν τους ενδιαφέρει κιόλας να χωρίσουν, πολλές φορές χωρίς ερωτική αποκλειστικότητα μεταξύ τους, ή που μπορεί να χωρίζουν αλλά οι νέοι σύντροφοι που επιλέγουν είναι πολιτισμένοι και αγαπούν και τους ίδιους και τα παιδιά αυτά που δεν είναι δικά τους, που μπορεί να είναι καλοί επαγγελματίες αλλά πιο τρελοί από τον μέσο όρο των σοβαροφανών, που τα παιδιά τους εξελίσσονται σε πιο λογικά πλάσματα από τους ίδιους, ώριμα να καταλάβουν τι σημαίνει το bullying, γιατί απλώς δεν τους διοχετεύτηκε, από τους γονείς αυτούς,  η βαναυσότητα του ΜΗ, του ΠΡΕΠΕΙ και του ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ, η αυστηρότητα άνευ λογικής, γιατί αυτοί ο γονείς ήταν όντως μοντέρνοι όχι στα ρούχα του life style, αλλά στην άποψη.

Ας πάρουμε παράδειγμα στην Κύπρο, πολλοί ομοφυλόφιλοι άντρες κάνουν ό,τι κάνουν μέχρι τα 27 τους κι ύστερα παντρεύονται, αγοράζουν τσάντες ακριβές στις γυναίκες τους για να τις ικανοποιούν, κάνουν κάμποσα παιδιά, όσες φορές δηλαδή έκαναν σεξ στο γάμο τους, ύστερα επιδίδονται στα λεφτά και το φαΐ, κάνουν κοιλιές και κουτσομπολεύουν τους γείτονες. Ακόμα χειρότεροι είναι οι αμιγώς ετεροφυλόφιλοι γονείς πάνω στα χωριά, που κάναν σεξ μικροί, παντρεύτηκαν αναγκαστικά και εν έτει 2013 επιβάλουν τον ίδιο αυστηρό τρόπο ζωής και συμπεριφοράς στις κόρες τους και στους γιους τους. Εν συνεχεία οι κόρες αυτές που επίσης δεν ξέρανε και γκαστρώθηκαν από τον συγχωριανό τους, παντρεύονται κάνουν παιδιά και τα μεγαλώνουν με τον ίδιο τρόπο, σε 10 χρόνια από τώρα, το ίδιο λάθος θα επαναλάβουν ξανά τα νέα δικά τους παιδιά, στα οποία θα αρνούνται να μιλήσουν, αφού αρνούνται να αποδεχτούν πως το sex dictates nature no matter what.
Ακόμα δεν ξέρουμε πως στον καπιταλισμό δεν μπορεί να συνεχίσει πια να αυξάνεται  ο πληθυσμός ανεξέλεγκτα, το περιβάλλον θα καταστραφεί τελείως, οι πόροι δεν φτάνουν, ούτε και οι θέσεις εργασίας. 
Δεν μαθαίνουμε ούτε πως υπάρχουν ζευγάρια που ζούνε πιο ευτυχισμένα κι ας μην παράγουν και ας μην θέλησαν συνειδητά να αποκτήσουν παιδιά.

Μάθαμε όμως πως αν υιοθετήσουν συνειδητοποιημένα gay ζευγάρια παιδιά τότε θα έρθει το τέλος του κόσμου.
Τελικά δεν ήρθε, στην Ελλάδα όμως ακόμα να ΄ρθει η κοινωνική δημοκρατία.
Ήρθε βέβαια ο (νεο?)Φιλελευθερισμός στα οικονομικά, αλλά παραμέρισε επιδεικτικά τα κοινωνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος...