Επίθεση σε Βαλλιανάτο στο Free Thinking Zone

ΟΙ ΖΩΝΕΣ ΣΚΕΨΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΙΤΕ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ. ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ…


<< Σήμερα στις 7 το απόγευμα, όπως είχα ήδη αναφέρει εδώ, ήταν προγραμματισμένη συζήτηση για το ζήτημα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της ταινίας του Βασίλη Μαζωμένου «Η 10η Μέρα», που θα προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας από τις 7 Νοεμβρίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιούνταν στον χώρο ‘’Free Thinking Zone’’, ένα καφε-βιβλιοπωλείο εμφανώς φιλελεύθερου προσανατολισμού και σε αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Νίκος Τσιμπίδας από την ΕΡΤ, ο Στέλιος Ελληνιάδης από τον 105,5 στο Κόκκινο, ο Θανάσης Κούρκουλας από το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος και εγώ. 
Σκοπός της συζήτησης ήταν προφανώς η πολύπλευρη προσέγγιση του ρατσιστικού φαινομένου στην Ελλάδα, με το οποίο καταπιάνεται και η ταινία του Βασίλη Μαζωμένου. Σ το πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, ομάδα ανθρώπων κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του Γρ. Βαλλιανάτου, στάθηκε όρθια πίσω από το πάνελ φορώντας το Ροζ Τρίγωνο που υποχρεούνταν να φορούν οι ομοφυλόφιλοι στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την διαμαρτυρία τους για τη δήλωση του Βαλλιανάτου ότι «είμαστε όλοι ΧΑ». Κατά τη δική μου παρέμβαση , εξήγησα το πνεύμα της διαμαρτυρίας και τοποθέτησα επίσης το Ροζ Τρίγωνο στο πέτο μου. 

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη η ιδιοκτήτρια του χώρου, η οποία είπε ότι δεν δέχεται να υπάρχουν ναζιστικά σύμβολα(!) «στο μαγαζί της» και με κάλεσε να το βγάλω. Αρνήθηκα προφανώς, δηλώνοντας ότι είμαι ωστόσο διατεθειμένος να αποχωρήσω από τη συζήτηση. Αμέσως παρενέβη ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ο οποίος ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε καταστολή στη διαμαρτυρία. Η ιδιοκτήτρια ωστόσο, παρά την ενόχληση των συμμετεχόντων, επέμεινε ότι δεν επιτρέπει να φορά ο καθένας ό,τι θέλει «στο μαγαζί της». Κατόπιν τούτου δήλωσα ότι αποχωρώ. Αμέσως αποχώρησε μαζί μου διαμαρτυρόμενος ο συνάδελφος Στέλιος Ελληνιάδης, ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαζωμένος που αρνήθηκε την καταστολή των προσκεκλημένων του και τελικά όλο το πάνελ με αποτέλεσμα τη διακοπή της εκδήλωσης. 

Οφείλω να σημειώσω ότι ο ίδιος ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, προσπάθησε να εξηγήσει στην ιδιοκτήτρια του μαγαζιού της» ότι το Ροζ Τρίγωνο δεν είναι… ναζιστικό σύμβολο, αλλά σύμβολο υπερηφάνειας των ομοφυλόφιλων και μου εξέφρασε τη διαφωνία του με την απαίτηση της ιδιοκτήτριας του χώρου.
Δεν μάθαμε σήμερα ότι ανάμεσα στην ελεύθερη σκέψη και έκφραση και την «φιλελεύθερη» ορθώνεται μία τάφρος. Σήμερα απλά το επιβεβαιώσαμε. Οι φιλελεύθεροι έχουν την τάση να ανακαλύπτουν βία σε κάθε διαμαρτυρία και αν αυτή δεν βρίσκεται πουθενά καταφεύγουν στο ισχυρότερο φιλελεύθερο επιχείρημα: το «μαγαζί τους». 
Φυσικά η εκδήλωση θα γίνει. Με το ίδιο πάνελ, την Κυριακή στις 20.30, στην ελεύθερη ΕΡΤ, που τόσο λοιδωρήθηκε από τους φιλελεύθερους, εκεί όπου θα μπορεί ο καθένας να πει ό,τι θέλει. 
Επίσης, ο Βασίλης Μαζωμένος θα μιλήσει για την ταινία του αύριο Τρίτη στις 16:30, στην εκπομπή «Δύο Γάιδαροι Μαλώνανε» στους 105.5 στο Κόκκινο. 

Απόψε, ξανά, ευτυχώς, δεν «είμαστε όλοι ΧΑ». Ευτυχώς, δεν είμαστε και όλοι φιλελεύθεροι. 
Παραμένουμε αμετανόητα όλοι μετανάστες, πρόσφυγες, ομοφυλόφιλοι και πάνω από όλα αντιφασίστες >>.

Yannis A με Dimosthenis C, Dimitris Z, Kostas V, Astralon A, Antonis S, Manos K και Γιωργος Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος...