Μαρτύριο η ζωή των ΛΟΑΤ στη Σαουδική Αραβία

Στη Σαουδική Αραβία, παρά την τεχνολογική και εμπορική εξέλιξη, η ομοφυλοφιλία παραμένει έγκλημα, όπως συμβαίνει σε όσες μουσουλμανικές χώρες εφαρμόζουν το νόμο της Σαρία.

Μια ακόμα νέα ιστορία που είχε την τύχη να καταγραφεί και να δημοσιοποιηθεί αφορά την τιμωρία με φυλάκιση τριών ετών, ενός άνδρα που βρέθηκαν στο κινητό του προκλητικές φωτογραφίες. Φωτογραφίες με γυμνό περιεχόμενο και συνδιαλέξεις που βρέθηκαν στο κατασχεμένο κινητό του 30χρονου άνδρα, εξετάστηκαν από το τμήμα ηθών. Το δικαστήριο στην πόλη Dammam του επέβαλε μάλιστα και πρόστιμο 16,800 λιρών Αγγλίας. Στη Σαουδική Αραβία, όπως και σε χώρες όπως το Κιργιστάν ή η Ιορδανία, η θρησκευτική αστυνομία και άλλες υπηρεσίες δημιουργούν ψεύτικα προφιλ σε gay ιστοσελίδες γνωριμιών, πριν τις απαγορεύσουν, παγιδεύοντας πραγματικούς ομοφυλόφιλους άνδρες που αναζητούν παρέα και γνωριμία, με αποτέλεσμα συχνά είτε να τους σέρνουν στα δικαστήρια, είτε οι ίδιοι αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι να τους παρενοχλούν και να τους εκβιάζουν, αποσπώντας τους χρήματα σε αντάλλαγμα να μην τους αποκαλύψουν.

Η ομοφυλοφιλία και ο παρενδυτισμός απαγορεύονται ρητά σε όλες τις χώρες του Περσικού κόλπου. Πρόσφατα στο Κουβέϊτ συνελήφθησαν 23 παρενδυτικοί και ομοφυλόφιλοι όταν αποκαλύφτηκε πως  κάναν πάρτυ σε ένα σαλέ νότια της χώρας. Μάλιστα αρκετοί νομοθέτες υποστηρίζουν δημόσια την απέλαση τόσο τουριστών όσο και Σαουδαράβων ομοφυλόφιλων, θεωρώντας πως σκληρότερα μέτρα θα βοηθήσουν στην "καθαρότητα" της χώρας.

Στο παρελθόν ένας ομοφυλόφιλος Σαουδάραβας πρίγκηπας καταδικάστηκε το 2010 σε φυλάκιση 20 χρόνων και πρόστιμο 100 χιλιάδων λιρών Αγγλίας, αφού κακοποίησε βάναυσα και δολοφόνησε έναν υπηρέτη του, ο οποίος βρέθηκε μελανιασμένος, ματωμένος και με δαγκωματιές στο πρόσωπο. Η πατριαρχική αυτή αντίληψη δεν λείπει ούτε από μεγαλωμένους με αυτόν τον τρόπο άνδρες, ακόμα και αν είναι ομοφυλόφιλοι, σε αυτές τις χώρες και κυρίως αν ανήκουν σε ανώτερη τάξη.
Όπως αποδείχτηκε το έγκλημα, που καταγράφηκε από κάμερες του Λονδρέζικου ξενοδοχείο και τις κατηγορίες μαρτύρων, ήταν σίγουρα ερωτικό και ο πρίγκηπας θα μπορούσε αν γύριζε πίσω στη χώρα του να καταδικαστεί σε θάνατο, βέβαια το βασιλικό του αίμα είναι πιθανό να του παρείχε ασυλία. 

Την ίδια περίοδο εντός Σαουδαραβικού εδάφους ανακαλύφτηκε από την θρησκευτική αστυνομία Εγγλέζος ομοφυλόφιλος τουρίστας ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Ενώ φαίνεται πολύ πιθανό το περιστατικό να ήλθε ως απάντηση μετά την δημοσιοποίηση του παραπάνω περαστικού στη Βρετανία.

Ο Σαουδάραβας διπλομάτης  Ali Ahmad Asseri στο Los Angeles ζήτησε άσυλο από τις ΗΠΑ, θεωρώντας πως κινδυνεύει από το κράτος του, τόσο λόγο της αποκάλυψης ομοφυλοφιλίας του όσο και της φιλικής σχέσης που διατηρεί με μια Εβραία. Ο Σαουδάραβας κατηγόρησε μάλιστα τη χώρα του για το ρόλο που παίζουν διάφοροι Ιμάμηδες που κατέχουν και υψηλές θέσεις όπως στο στρατό.

Φυσικά οι χώρες αυτές ως μέλη του ΟΗΕ ή ως χρηματοδότες της Διεθνούς Αμνηστίας δεν χάνουν ευκαιρία να απασχολούν τη διεθνή γνώμη, απαιτώντας συνεχώς την καταδίκη άλλων κρατών, όπως το Ισραήλ. Φαίνεται πως οι υποθέσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξετάζονται πάντα με διαφορετικά κριτήρια, βάση μεθοδεύσεων και συμφερόντων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος...