Ιαπωνία - Σχολείο τηρεί ημέρα αλλαγής φύλου για τους μαθητές



Ένα λύκειο της Ιαπωνίας αποφάσισε να προχωρήσει στη θέσπιση ενός πρωτοπόρου εθιμοτυπικού, που θέλει τα αγόρια να φορούν για μια σχολική ημέρα φούστες και τα κορίτσια παντελόνια.

Στόχος είναι η ανταλλαγή της ταυτότητας φύλου ανάμεσα στα δύο αντίθετα φύλα, ώστε να μπορέσουν ο ένας να μπει στη θέση του άλλου.

Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν αφορά την αποδοχή και την ανεκτικότητα, όπως και η πρόκληση αμφισβήτησης των κυρίαρχων και παραδοσιακών μοντέλων ρόλων.

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιαπωνίας είναι αυστηρό και οι μαθητές υποχρεούνται να φορούν σχολικές στολές.

Μόνο το 8% των μαθητών δήλωσαν αντίθετοι ή αδιάφοροι στο να συμμετέχουν στο γεγονός. Όσα αγόρια φόρεσαν φούστες όμως διαμαρτυρήθηκαν αφού κρύωναν τα πόδια τους.

Επιπλέον οι μαθητές διδάχτηκαν, σε ξεχωριστό μάθημα ειδικά για την ημέρα αυτή, για την αποδοχή την αντιληπτική ικανότητα σχετικά με το βιολογικό φύλο και την  ταυτότητα φύλου, όπως και το κατά πόσο η αλλαγή φύλου μπορεί να επηρεάσει το κοινωνικό περιβάλλον.

Ο διευθυντής του σχολείου Hiforumi Miyashita δήλωσε : << Αυτό είναι ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα,  που θα βοηθήσει τους μαθητές να αντιλαμβάνονται και να παρατηρούν τα πράγματα γύρω τους με άλλο μάτι, χωρίς να σκέφτονται αποκλειστικά με βάση το δικό τους φύλο >>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος...