Πρωτοπόρο στα ΛΟΑΤ δικαιώματα το Ισραήλ

Όσο δύσκολο κι αν είναι να το πιστέψουμε, το Ιουδαϊκό κράτος αποτελεί μια όαση δικαιωμάτων για τους ΛΟΑΤ που ζουν εκεί. Ενώ θεωρείται και παράδεισος από ΛΟΑΤ γειτονικών χωρών, αφού αν και ζούνε στην ίδια ήπειρο δεν έχουν τη τύχη να απολαμβάνουν ίδια δικαιώματα με τους Ισραηλινούς.

Το Τελ Αβιβ θεωρείται πλέον η Μέκκα του gay τουρισμού, κάνοντας την απόλυτη διαφορά σε μια ήπειρο που οι ΛΟΑΤ υποφέρουν καθημερινά αφού τα τριγύρω κράτη, λόγω Ισλαμικών νόμων, τους απαγορεύουν ουσιαστικά να υπάρχουν.
Με εμφανή διαφορά λοιπόν από τις γειτονικές του χώρες το Ισραήλ, μπορεί να περηφανεύεται για τον προοδευτισμό του, αφού συχνά αναφέρεται ως η gay πρωτεύουσα της Μέσης Ανατολής.

Πρόσφατα το καλοκαιρινό φεστιβάλ Υπερηφάνειας του Τελ Αβιβ έσπασε ρεκορ προσέλευσης, όπου για δύο εβδομάδες που κράτησαν οι εορτασμοί ακόμα και το δημαρχείο στολίστηκε με τα χρώματα του ουράνιου τόξου,  προσελκύοντας κάτι παραπάνω από 100.000 χιλιάδες άτομα, που παρέλασαν κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου.

Φυσικά το Τελ Αβιβ δεν αναδείχτηκε τυχαία ως το νούμερο 1 προορισμό, αφού σε διεθνή ψηφοφορία επιλέχτηκε από τους ταξιδιώτες ως η καλύτερη πόλη του κόσμου, στο διαγωνισμό του Gaycities.com.

Το Ισραήλ ήταν το πρώτο όπου το 1998 έστειλε την τρανσέξουαλ Dana International να το εκπροσωπήσει στη eurovision, κερδίζοντας το διαγωνισμό. Οι εγχειρίσεις αλλαγής φύλου καλύπτονται απ΄το κράτος.

Το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια έχει ήδη θεσμοθετηθεί,  με την Ιερουσαλήμ να είναι η τελευταία πόλη που αναγνώρισε επίσημα το πρώτο σύμφωνο που χορήγησε σε ομόφυλο ζευγάρι το 2007.

Οι υιοθεσίες επιτρέπονται,  ο πρώτος άνθρωπος που χορήγησε άδεια ήταν πρώην βουλευτής.
Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες συμμετέχουν πρόθυμα στο στρατό, χωρίς να βιώνουν διακρίσεις, όπως και σε επίσημες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις.
Το 2014 επιτράπηκε και ο επαναπατρισμός όσων Εβραίων έχουν παντρευτεί στο εξωτερικό με μη Εβραίους συζύγους, στους οποίους χορηγήθηκε η Ισραηλινή υπηκοότητα.
Παράλληλα διάφορες συναγωγές έχουν ανοίξει τις πύλες τους ισχυροποιώντας το θρησκευτικό συναίσθημα, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις του δόγματος ώστε να πάψουν τις διακρίσεις, ενώ πλέον λειτουργούν και Ραββίνοι που έχουν γνωστοποιήσει τη σεξουαλικότητά τους.

Ο δημοκρατικός αγώνας για τους Ισραηλινούς είναι διαρκής, ο κοινωνικός διάλογος αμείωτος, αυτό οφείλεται στους ισχυρισμούς δεσμούς με το δυτικό πολιτισμό και τη δημιουργική διαχείριση του ανατολίτικου στοιχείου.

Πηγή 1

Πηγή 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος...