180.000 κόσμος στο Tel Aviv Pride

To Pride του Τελ Αβιβ ξεκίνησε το 1997, το 2011 κατάφερε να προσελκύσει 5000 τουρίστες, ενώ κάθε χρόνο ο αριθμός αυξάνεται δυναμικά. Φέτος παραπάνω από 180.000 άνθρωποι συμμετείχαν στο καθιερωμένο φεστιβάλ.
Το Ισραήλ είναι μια μικρή χώρα της Μέσης Ανατολής, περικυκλωμένη από Ισλαμικά φονταμενταλιστικά, με ιμπεριαλιστικές βλέψεις, αραβικά κράτη, με τα περισσότερα από τα οποία βρίσκεται σε διαρκείς εντάσεις. Επιπλέον το θρησκευτικό στοιχείο είναι πολύ ισχυρό, όμως επειδή η χώρα συγκροτήθηκε κυρίως από Ευρωπαίους, το δημοκρατικό στοιχείο καταφέρνει ακόμη να κυριαρχεί, παρά τα προβλήματα που προκαλούν τόσο οι θρησκόληπτοι Εβραίοι όσο και οι Μουσουλμάνοι και οι Χριστιανοί κάτοικοι.


Πλέον αποτελεί το μαζικότερο pride σε όλη την Ασία και όχι απλά στη Μέση Ανατολή και Αφρική, αποφέροντας μεγάλα κέρδη τόσο στο δήμο που το στηρίζει δυναμικά, όσο και για την οικονομία της πόλης. Η πόλη ντύνεται στα χρώματα του ουράνιου τόξου για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και για την παρέλαση κλείνουν όλοι οι δρόμοι της παραλίας. Στο πάρκο που διοργανώνεται το φεστιβάλ διατηρείται από τον ίδιο το δήμο το πνευματικό κέντρο της ΛΟΑΤ κοινότητας, ενώ συλλειτουργεί και η δημοτική καφετέρια/εστιατόριο που επισκέπτονται συχνά ακόμα και ετερόφυλα ζευγάρια και γονείς με τα παιδιά τους. Μάλιστα στο πάρκο Μέηρ έχει στηθεί και ένα τριγωνικό ροζ μνημείο προς τιμήν των τρανς ατόμων.
Αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν έμπνευση τόσο για την κυβέρνηση της Ελλάδας όσο και της Περιφέρειας Αττικής.


Φυσικά το Ισραήλ έχει πολύ δρόμο ακόμα για την ισότητα, αφού πολιτικός γάμος δεν υπάρχει ούτε για τα ετερόφυλα ζευγάρια, ενώ οι θρησκευτικοί γάμοι περνάνε από τον έλεγχο του Ραβινάτου. Φυσικά το σύμφωνο συμβίωσης έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2005, ενώ αναγνωρίζονται και οι γάμοι ομοφύλων που τελέστηκαν στο εξωτερικό.


Ανάμεσα στους Παλαιστίνιους, οι ΛΟΑΤ τηρούν απόλυτη μυστικότητα για τη ζωή τους, αρκετοί δραπετεύουν στο Ισραήλ προσπαθώντας να ζήσουν ασφαλείς. Στις περιοχές Ιουδαία και Σαμάρια που ελέγχονται από την Παλαιστινιακή αρχή, ισχύει ακόμα και σήμερα ο Ιορδανικός νόμος του 1951, ο οποίος απαγορεύει την ομοφυλοφιλία, αφού η Δυτική Όχθη, όπως είναι ευρύτερα γνωστή η περιοχή αυτή σήμερα, μέχρι το 1967 και τον πόλεμο των Έξι Ημερών, αποτελούσε εδαφική συνέχεια της Ιορδανίας.
Στην Γάζα από την άλλη χρησιμοποιείται ακόμα η απαγόρευση που είχε θεσπιστεί το 1936, από την Βρετανική Αυτοκρατορία που έλεγχε όλη την ευρύτερη περιοχή Συρίας-Παλαιστίνης-Υπεριορδανίας ως το 1948, όπου και το Ισραήλ έδωσε την μάχη για την ανεξαρτησία του.


Σήμερα έχουν γίνει βήματα ώστε το Pride να γιγαντωθεί και στην Ιερουσαλήμ, την επίσημη πρωτεύουσα της χώρας, στην οποία όμως το συντηρητικό θρησκευτικό στοιχείο κυριαρχεί, με τους περισσότερους ΛΟΑΤ να προτιμούν να μετακομίζουν στην ανεπίσημη (και οικονομική) πρωτεύουσα το Τελ Αβιβ.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας υποστηρίζουν ανοιχτά τον θεσμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος...