Όχι και τόσο "τζάμι" για τους ΛΟΑΤ στη Τζαμάϊκα

Μια αναφορά από το Human Righs Watch συγκεντρώνει πλήθος στοιχείων ομοφοβικών περιστατικών, που σημειώθηκαν από το 2009 έως το 2013 στην χώρα του Bob Marley, για την οποία στην Ελλάδα τουλάχιστον έχει διαμορφωθεί μια μαγευτική εικόνα.

Η πραγματικότητα όμως για τους ΛΟΑΤ στον τόπο που γεννήθηκε η Reggae είναι πολύ διαφορετική.
Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί επίσημα 231 περιστατικά βίαιων επιθέσεων,  όπως οργανωμένες εισβολές σε σπίτια και δημόσιο λιντσάρισμα από αγριεμένους όχλους, σε πολίτες με την υποψία ή τη σιγουριά πως είναι ομοφυλόφιλοι, λεσβίες ή τρανς.

Μια λίστα από συνεντεύξεις που διενεργήθηκαν σε 71 άτομα από τον Απρίλη ως τον Ιούνιο του '13, 44 άτομα δήλωσαν πως έχουν δεχθεί προσβολές κάθε μορφής βάση της σεξουαλικής τους κατεύθυνσης ή ταυτότητας φύλου, με αποτέλεσμα να μην αισθάνονται ασφαλείς και να ζουν σε συνεχή φόβο.

Από 19 θύματα που δήλωσαν τα περιστατικά στην αστυνομία, στις 8 περιπτώσεις απλώς καταγράφησαν οι καταγγελίες τους και μόνο 4 από τις 56 υποθέσεις πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης. 

26 από τα θύματα που βίωσαν ομοφοβική βία δήλωσαν πως απέφυγαν τις καταγγελίες λόγω των σίγουρων προβλημάτων που θα επέφερε η αναπόφευτκη αποκάλυψή τους, αλλά και λόγω πιθανού εκβιασμού διαφόρων μορφών ύστερα από μια επώνημη καταγγελία.

Η Τζαμάϊκα διατηρεί νόμους που απαγορεύουν την ομοφυλοφιλία (10 χρόνια φυλάκιση για σοδομία), ενώ το 92%  των πολιτών δηλώνουν αντίθετοι στην κατάργηση αυτών των νόμων.
 
Ο γενικευμένος ρατσισμός που νομιμοποιείται από το κράτος του νησιού, έχει οδηγήσει τη ΛΟΑΤ νεολαία του να ζει στους υπονόμους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος...