Nipster όπως Hipster (η νέα μόδα του ναζισμού)



Τα τελευταία χρόνια γέμισε ο τόπος με εναλλακτικούς, hipster ονομάστηκαν, αξύριστοι για να δείχνουν μεγαλύτεροι λόγω ασοβαροφάνειας, τίγκα στα τατουάζ, γυαλιά, ρούχα, τσάντες από τη δεκαετία του '70. Τιράντες και καπελάκια από τη δεκαετία του '20, πουκάμισα καρό των ξυλοκόπων, περίεργες μακριές κάλτσες με καφέ παπούτσια δεκαετίας '50. Η Αθήνα, όπως και το Βερολίνο, γέμισε εναλλακτικές σκηνές που έπαιζαν ανεξάρτητη (Indie) μουσική για...ψαγμένους! 

Κανένα βέβαια ιδεολογικό περιεχόμενο για τους περισσότερους (όπως πχ οι Χίπηδες με πάμπολλα πολιτικά αιτήματα στην εποχή τους), παρά μια απλή αισθητική διαφοροποίηση απέναντι στην υπερκαταναλωτική Pop κουλτούρα των προηγούμενων χρόνων. Οι χιπστερ βρήκαν  νέους τρόπους να προμηθεύονται ρούχα κι εξαρτήματα, το shopping therapy αντικαταστάθηκε από την ανακύκλωση. Με τη σειρά τους τα second hand shops εμπορευματοποιήθηκαν κι απέκτησαν την αίγλη των μπουτικ. Όπως π.χ. η Μποφίλιου που ψηφίζει ΚΚΕ, αν και το κοινό της αποτελείται κυρίως από λεσβίες τις οποίες το ΚΚΕ θεωρεί ανώμαλες, ενώ οι τιμές της στην πχιοτική μπουάτ αγγίζουν εκείνες των Μπουζουκλερί.

Αρκετοί φτάσαν στο σημείο να αισθάνονται μέρος ή εκπρόσωποι κι αντιπρόσωποι κάποιας νέας εναλλακτικής πάντα, ελιτ, η οποία διέφερε από τους κοινούς θνητούς και λαϊκούς.
Στα εγχώρια social media κοινοποιούνταν φωτογραφίες αστικών τοπίων με σέπια, συνοδευόμενες από κάποιο ημιβαθυστόχαστο μήνυμα ως αντιστάθισμα στα στάτους των εξίσου γελοίων καγκουράδων που έγραφαν για τη βραδυά στο clubbing και το απόγευμα στο γυμναστήριο. Στην πλήρη εξάπλωση του χΥπστερισμού της Αθήνας, έβαλε φρένο το "να μ΄αφησήσεις ήσυχη θέλω", αν και η επανεκλογή του Καμίνη έχει ακόμα πολλούς Αtenistas να μας προσφέρει. Τι καλύτερο από τον αποιδεολογικοποιημένο, ψευδεπίγραφο, αστικό ακτιβισμό που αναλαμβάνει να κάνει τη δουλειά εκείνη, όπως καθάρισμα πεζοδρομίων από εθελοντές-πολίτες, που απέτυχε να κάνει το κράτος του δικομματισμού, απολύοντας καθαρίστριες.



Σε όλο αυτό ήρθε να προστεθεί και ο εμετός του Νεοναζισμού που στην Γερμανία σήμερα έχει βρει γόνιμο έδαφος την αστική μόδα και επιχειρεί τεχνηέντως να παρασιτίσει στο χιπστεριλίκι, ώστε να εκμοντερνιστεί και να επαναπροσεγγίσει τους νέους.
Οι hipster δεν ήταν αριστεροί, ούτε βέβαια είχαν ιδέα τι σήμαινε φασισμός, πιθανόν να μην έχουν ψηφίσει ποτέ στη ζωή τους. Δεν θα είχαν πρόβλημα όμως να συνδυάσουν τα αχτένιστα μαλλιά τους, τα κοκάλινα γυαλιά και τις λευκές τους κάλτσες, μέσα στα παπούτσια του πατέρα τους, με τις vintage στολές των SA και των SS που είχε ράψει ο hugo boss.

Σήμερα μέλη και στελέχη του NPD, του Γερμανικού Ναζιστικού κόμματος που για την ώρα δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ένα 5% ώστε να καταλάβει θέση στη βουλή, έχουνε πιάσει το νόημα και για να μιλήσουν στη νεολαία εμφανίζονται ντυμένοι με starάκια, κρατούν τις λεγόμενες tote bags (δερμάτινες και πάνινες τσάντες), φοράνε μαντίλια με τυπωμένα ναζιστικά σλόγκαν, αφήνουν γενιάδες, ενώ έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε όλα τα social media.  


Ο όρος nipster εισήχθη πρόσφατα στο urban λεξιλόγιο, προσδιορίζοντας τους νεο nazi του NPD που φόρεσαν ακόμα και μπλουζάκια με τον Che, για να φανούν πιο προσιτοί. Ο συνδυασμός του Hipster με τον Ναζί δεν πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα, μιας που οι Χιπστερ έχουνε μπει σε τροχιά εξάλειψης, όπως έγινε και με τα emo. Εκείνο που πρέπει να μας απασχολεί είναι πως οι εθνικιστές προσπάθησαν να απαλλαχθούν από το αγριεμένο look, των skinheads με τις μαύρες στρατιωτικές στολές, ενώ οικειοποιούνται κινήματα των χορτοφάγων, των φιλόζωων και των περιβαλλοντιστών. Δεν είναι η πρώτη φορά που υιοθετούν στοιχεία της μόδας που δημιουργήθηκε μέσα από υποκουλτούρες της μεγαλούπολης.
Επιχειρούν έτσι να εντάξουν, ύπουλα, τη φασιστική ιδεοληψία σε αυτό που λέμε mainstream (κοινό ρεύμα) μετατρέποντάς την σε μόδα. Κάποιοι μάλιστα κυκλοφόρησαν και harlem shake video κι ένα από τα συνθήματά τους έλεγε Have more sex with Nazis, unprotected".

Λεπτομέρεια:
Οι nipster ήδη κατάφεραν να φιλοξενηθούν στις σελίδες της Athens Voice και της Lifo, με το φτηνό πρόσχημα πως οι hipsterοφιλελεύθεροι καταδικάζουν τη βία των δύο άκρων...
Πηγές: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος...