Κράξιμο, Τεύχος 9 δρχ. 400/ Βιβλία ή E-books?


Το Μοναδικό ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ Περιοδικό που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, στα φανερά, από την δεκαετία του 80', επηρέασε μια ολόκληρη γενιά που στις αρχές του 90 είχε απεγκλωβιστεί από τις ενοχές της και μεγαλούργησε πάνω στο κουφάρι της αστικής υποκρισίας.
Δημιουργήθηκε από ανάγκη για επιβίωση κι από καύλα για επανάσταση, για έκφραση. Μόνο σ'αυτό, το cult πλέον αλλά απολύτα ιστορικά διαχρονικό ,έντυπο θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν δίπλα δίπλα γυμνά αγόρια με τις ψωλές τους τεντωμένες και ποιήματα και κείμενα διανοούμενων και φιλοσόφων, επιστημόνων και ποιητών!
Μια εποχή δύσκολη που στην αρχή μάλιστα, η ομάδα διακινούσε τα κομμάτια από χέρι σε χέρι, κάτω στην Ομόνοια μέσα σε 3 μέρες είχε μαθευτεί και γύρω στα 3000 έντυπα θα είχαν εξαντληθεί.
Βέβαια η Πάολα δεν ήταν η μόνη που είχε δεχτεί ποινικές κυρώσεις με κίνδυνο φυλάκισης για το υλικό που διακινούσε.
Ο συγγραφέας Θωμάς Μάρρας ύστερα από το βιβλίο του "οι αντιφάσεις της καινής διαθήκης" βρέθηκε στη φυλακή ενώ η Λίλυ Ζωγράφου με την "Αντιγνώση", που κυκλοφόρησε αμέσως μετά την κατάρρευση της Χούντας, ανάγκασε την εκκλησία να προχωρίσει στον αφορισμό της. Φυσικά ο αφορισμός για την Λίλυ, ακόμα και εκείνη την εποχή, θα θεωρήθηκε αξίωμα!

Τελευταία βλέπουμε Ασιάτες με ipad να διαβάζουν κειμενάρες στην ιδιόμορφη γλώσσα τους, την ώρα που τα περιοδικά έντυπα πεθαίνουν στη σειρά, μαζί και οι άλλοτε τρανοί εκδότες τους.
Τα βιβλία έχουν άρωμα, είναι ύλη, έχουν μορφή και προκαλούνε περισσότερο τις αισθήσεις μας από τις νέες ηλεκτρονικές εκδόσεις. Τα βιβλία τα παίρνεις στην παραλία και τα γεμίζεις άμμο και σταγόνες, τα συλλέγεις ή τα κρατάς και στη βιβλιοθήκη σου και κάνεις μόστρα. Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις κουράζουν, ιδίως για κάποιον που έχει συνηθίσει σε ανάγνωση μέσω υπολογιστή μόνο με μικρά κειμενάκια, ειδησεογραφικά κυρίως. Από την άλλη τα ebooks θεωρούνται η εξέλιξη.
Σε μια διαδικτυακή συζήτηση που είχα με τον Αντώνη Τουμανίδη, βραβευμένο διεθνώς συγγραφέα/blogger ιστοριών τρόμου, εξέφρασε την εξής άποψη
"...Με το kindle μπορείς να έχεις ολόκληρη βιβλιοθήκη σε ένα mini pc στην ουσία. Κοστίζει λιγότερο -μέσω download από την επίσημη σελίδα του συγγραφέα-, δίνει ευκαιρίες σε συγγραφείς που "έφαγαν πόρτα" από εκδοτικούς, δίνει τον έλεγχο στο συγγραφέα ο οποίος πολλές φορές βρισκόταν στο έλεος της εκμετάλλευσης, είναι οικολογικό -λιγότερο χαρτί. Στο εξωτερικό πλέον ξεπερνάει σε πωλήσεις σε πολλές περιπτώσεις την έντυπη έκδοση. Δε θα καταργήσει την έντυπη έκδοση αλλά θα την περιορίσει. Και όποιος κάθεται με τις ώρες σε ένα pc για ένα video game ή σε οποιαδήποτε σελίδα, η χρήση του kindle δεν κουράζει καθόλου...Γι' αυτό και θα υπάρχει η έντυπη αλλά θα μάθουν οι εκδοτικοί -στην Ελλάδα- να υποστηρίζουν πλέον την pocket έκδοση που είναι προσιτή στον αναγνώστη -και δεν κοστίζει 25 ευρώ αλλά 7- και να συμπεριφέρονται με σεβασμό στο δημιουργό."

Εγώ πάλι πιστεύω πως οι Ελληνικές εκδόσεις αποτελούν στολίδια και κοσμήματα ασχέτως αν οι συντελεστές πληρώνονται πολύ λιγότερο από τον οίκο που τους προωθεί. Αν το βιβλίο είναι καλό, το θεωρώ αμαρτία να υποβαθμιστεί με μια απλουστευμένη φτωχική έκδοση. Επίσης, με την πληθώρα των γρήγορων, ηλεκτρονικών, δημοσιεύσεων οι γνώσεις γίνονται πουρές. Τα μισά πράγματα τα ξεχνάμε ή και υποβαθμίζονται. Με τα περιοδικά ήταν αλλιώς, ενώ μέχρι πρότινος αυτός ο τομέας προσέφερε και θέσεις εργασίας.

Δεν νομίζω κάποιος να ξεχνάει την αγωνία και την λαχτάρα, που ένιωθε, όταν πήγαινε στο περίπτερο της γειτονιάς και επιχειρούσε να προμηθευτεί τσοντοπεριοδικά.


Σε καιρούς κρίσης ρίχνεις και καμιά αγία γραφή που΄χει και χοντρό εξώφυλλο για προσάναμα στο τζάκι, ενώ η ηλεκτρονική μορφή θα θέλει συνέχεια αναβάθμιση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος...