Η πριγκίπισσα Κιτάνα & οι videoGAYmers

Ποιός άραγε, με την έκρηξη των παιχνιδομηχανών ("...πού είναι το Sega μου;") δεν ταυτίστηκε μικρός με την μπλέ (ναί μπλέ και όχι ρόζ όπως η Κίμπερλυ των Power Rangers) στολή της Κιτάνα και τις κοφτερές βεντάλιες της, δεν λάτρεψε το σχεδόν λεσβιακό look της Σόνυα και δεν ενθουσιάστηκε με την ιστορία πίσω απ΄την βασίλισσα Sindel, με την μωβ στολή και το γκρίζο μαλλί της μέδουσας;

Με αφορμή λοιπόν το άρθρο GA(Y)MING του Thodoris Maximos Grigoriadis από το blog Inifinite mediocrity Anime/Game reviews & Other Stuff
που μας έκανε να θυμηθούμε από που ξεκίνησε "το κακό", αναδημοσιεύουμε το θέμα, για το οποίο μάλλον κανένας gay, με δημόσιο βήμα, δεν έχει αναφερθεί στη χώρα μας.

Τα video games έχουν γίνει στις μέρες μας κάτι που είναι mainstream, in και trendy. Σαφώς και δεν είναι όπως παλιά, όταν έλεγες πως παίζεις video games και οι άλλοι απομακρύνονταν από εσένα λες και ήσουν λεπρός ή σε ρωτούσαν με ένα βλαμμένο βλέμμα "γιατί?". Στην εποχή των smart phones και του facebook, τα video games είναι κάτι διαδεδομένο πλέον και απολύτως αποδεκτό το να ασχολείσαι με αυτό. Ακόμη και έτσι, οι gamers είναι ένα μικρο ποσοστό, στη Ευρώπη. Στις Η.Π.Α., στην Ιαπωνία, στον Καναδά, έχουν ένα ποσοστό που ποικίλει από 60 ως και 80 τοις εκατό. Ένα ακόμη καλύτερο ερώτημα είναι πόσοι lgbtq (θα το γράφω απλά gay παρακάτω) άνθρωποι παίζουν video games?  ίσως το 5% του 10% ;ή λιγότεροι.  Ίσως γιατί δεν μπορούν να βρουν μια ταύτιση γιατί όλοι οι πρωταγωνιστ(ρι)ές είναι τόσο κούκλοι και τόσο, μα τόσο πολύ str8 (χύνεται τεστοστερόνη στην άσφαλτο ενα πράμμα!)?

Είναι άξιο λογού το πόσο έχει εξελιχθεί το gaming μέσα στις δεκαετίες και με τις τόσες τεχνολογίες στην διάθεση του, και η ωρίμανση που έχει επέλθει. λείπει κάτι, ο εναρμονισμός και η “κανονικοποίηση” (αν μου επιτραπεί) των gay στα games. το gaming ακολουθούσε πάντα τις τάσεις της ποπ κουλτούρας και της εκάστοτε κοινωνικής κατάστασης, αυτό το βλέπεις μεσώ της εξέλιξης του gaming σε άλλα κοινωνικά θέματα όσον άφορα π.χ.  την θέση της γυναίκας ή μειονοτήτων ή την αλλαγή μιας κοινωνικής κατάστασης. Στα gay, mmm... Ποια είναι η θέση των βιομηχανιών ηλεκτρονικών παιχνιδιών πάνω στα gay άτομα. Σαφώς υπάρχουν χαρακτήρες οι οποίοι χαρακτηρίζονται από τους gamers ως “gay” άλλα είναι το ίδιο που γίνεται όπως με τους ηθοποιούς στις ταινίες του Hollywood, δηλαδή απλά εικασίες και προσωπικές απόψεις. Δηλαδή δεν υπάρχει μια καθαρή ένδειξη, εξωτερίκευση ή και “αποδοχή” από τους χαρακτήρες καθεαυτούς.

O λόγος που αποφάσισα να γράψω αυτό το κείμενο είναι για να δούμε το κατά πόσον οι gay υπήρξαν σαν αναφορές στα video games μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Θέλω να αναφερθώ κυρίως σε καταστάσεις  που αποκαλύπτεται η σεξουαλική προτίμηση ενός πρωταγωνιστή (ή συμπρωταγωνιστή) και όχι άπλες εικασίες. Επίσης αυτοί που θα αναφέρω πρέπει να έχουν μια βαρύτητα στο story και όχι άπλα να υπάρχουν εκεί. Αρχικά ήθελα να αναφέρθω σε παιχνίδια μετά από το 2000 μετά από μια μικρή ερευνά όμως είδα ότι gay/queer χαρακτήρες είχαν ξεκινήσει να υπάρχουν από παλαιότερα.




Year: 1993
Game: Ultima 3: Exodus για PC/Mac
Publisher: Origin Systems














Στο Ultima 3, ο παίκτης είχε την δυνατότητα, να επιλέξει την φυλή και άλλα μικροπραγματάκια πάνω στον φανταστικό χαρακτήρα που δημιουργούσε, αλλά στην επιλογή φύλου είχε κάτι που προκαλούσε ενδιαφέρον, είχε την επιλογή “other” στο character Sex, όμως δεν επηρέαζε την ιστορία, καθόλου, αυτή η επιλογή.


Year: 1994
Title: Bare Knuckle 3 (a.k.a. Streets of Rage 3 ) για το Mega Drive
Publisher: Sega

Βλέποντας το παιχνίδι bare knuckle 3, έχουμε μια ενδιαφέρουσα οπτική στο πως οι ιαπωνέζος προγραμματιστές έβλεπαν τους gay (ή έστω queer/transgendered με μια δόση BDSM) στο τέλος του πρώτου επίπεδου ο τελευταίος αρχηγός είναι πραγματικά για μένα το πιο gay stereotype άτομο που έχω δει . Ο Ash είναι ένας δίμετρος τύπος με σούπερ γυμνασμένο κορμί οποί φοράει μπότες μέχρι το γονάτο (στιλέτο τακούνι, έτσι!) μοβ καπέλο μοβ τζάκετ μαύρο κορσέ πράσινα stockings!!! Χοροπηδώντας δεξιά αριστερά στην οθόνη και βγάζοντας “γυναικωτές” κραυγές (και ηδονής όταν τον χτύπαγες) το οποίο ενώ στην αρχή μου φάνηκε τρελά προσβλητικό, μετά από λίγο έγινε τόσο γραφικό που άρχισε να φαίνεται αστείο... το “κάλο” της υπόθεσης είναι ότι με ένα μικρο cheat από το δεύτερο επίπεδο γίνεται επιλέξιμος κάνοντας τον τον πρώτο gay/queer επιλέξιμο χαρακτήρα! Στην Ευρώπη και Βόρεια Αμερική (οταν εγινε η μετατροπη του τιτλου για PAL και NTSC) αφαιρέθηκε εντελώς!

καλπαζοντας...
O Ash έτοιμος για μάχη















Year: 1996
Title: Phantasmagoria 2 για PC
Publisher: sierra online



















Ο Curtis (πρωταγωνιστής), παραδέχεται στην ψυχολόγο του ότι είναι Bi, γιατί εκτός από την γκόμενα του θέλει και τον συνάδελφο του Τrevor. Και ενώ δεν κάνουν σεξ (ούτε τίποτε άλλο) αφήνει να εννοηθούν καθαρά τα αισθήματα του ενός για τον άλλον. SPOILER: λίγο πριν φιληθούν ο Trevor πεθαίνει!

Year: 1996
Title: Ultima 7 για PC/Mac
Publisher: Origin Systems


















Στην τοποθεσία whore's island, πειρατές πάνε για να “κάνουν¨ σεξάκι, ο χαρακτήρας μπορούσε να κάνει σεξ με αρσενική πόρνη, πάλι δεν επηρέαζε το παιχνίδι.


Year: 1995 (japan only)/1999/2003
Title: Cho Aniki για Super Famicom, WonderSwan, Ps One, Sega Saturn, PS2
Publisher: Nippon Computer Systems Corp.


 Η σειρά cho aniki ("τεράστιος" αδερφός) παρότι ξεκίνησε το '95 για το super famicom (SNES) ξέφυγε από τα σύνορα της Ιαπωνίας και το 1999 ήρθε Ευρώπη για τα PS One και saturn.
Το cho aniki αν και δεν έχει gay χαρακτήρες, είναι καθεαυτό είναι ότι πιο gay μπορεί να δει το μάτι. Στηριζόμενο σε ένα gay oriented bear scene περιοδικό αυτό το παιχνίδι είναι super gay (πχ ένας εχθρός εκτοξεύει φωτιά από το πουλί του). Μεγαλες αναφορες σε Bears και Sex Toys Βεβαίως.







Year: 1997
Title: Final Fantasy 7 για το PS One
Publisher: Squaresoft
















Πολλά λέγονται για αυτήν την σειρά για το ότι οι πρωταγωνιστές είναι είτε emo, είτε κάπως queer άλλα παράδειγμα queer ή cross dressing, έστω, είναι ο cloud γίνεται (άθελα του?) κοπέλα σε τοπικό μπουρδέλο για να εισχωρήσει στο άνδρο ενός μαφιόζου (Don). Πριν από αυτό όμως, μέσα στο μπουρδέλο, ο cloud παρενοχλούνταν, από διάφορους θαμώνες, και τον περικυκλώνουν και τον βάζουν κάτω και γράφεται (ενώ μαυρίζει η οθόνη) “how does it feel?” (πως αισθάνεσαι?)  και οποία απάντηση και να δώσεις σου απαντούν “don’t worry you ll get used to it... just count to 10” (μην ανησυχείς θα το συνηθίσεις άπλα μετρά μέχρι το δέκα). Όταν ξανασυναντάς κάποιον από αυτούς τους άντρες, σε μια πόλη αργότερα στο παιχνίδι, λέει ότι δεν θέλει να μιλάει στον cloud γιατί δεν επικοινώνησε ξανά μετά από το περιστατικό.


Year: 1999
Title: Fear Effect 2 για PS One
Publisher:



Οι πρωταγωνίστριες του παιχνιδιού Hannah και Raine, πορτράρονται στα μάτια του παίκτη, σαν λεσβιακό ζευγάρι, λέω σαν γιατί στην διάρκεια του παιχνιδιού έχει μόνο υπονοούμενα. SPOILER: στο τέλος του παιχνιδιού κρατούνται αγκαλια και αποκαλύπτουν την σχέση τους καθώς και τα συναισθήματα τους

Year: 2000 – 2009
Title: The Sims (1-2-3) για Ps2, Gamecube, XBox,Xbox360,Ps3,Pc
Publisher: Maxis/EA



Στην σειρά the sims ήταν πολύ απλό να κάνεις τον χαρακτήρα σου γκέι και από το δεύτερο μέρος της σειράς και έπειτα μπορούσες να κάνεις και ομόφυλες οικογένειες εξ αρχής.

Year:2003
Title: Advanced Dungeons & Dragons: Temple of Elemental Evil για PC
Publisher: Atari



Εδώ ο χαρακτήρας σε διάφορες φάσεις του παιχνιδιού μπορούσε να επιλέξει ομόφυλο σύντροφο και να παντρευτεί μαζί του ενώπιον του βασιλιά.

Year: 2004 – 2010
Title: Fable (1/2/3) για Xbox (360)/ Pc
Publisher: Lionheart/ Microsoft Studios


Στο fable, μπορούσες να επιλέξεις αν θες να είσαι κακός ή κάλος (good/evil path), μπορούσες επίσης να επιλέξεις την σεξουαλικότητα του χαρακτήρα σου.

Year: 2005
Title: Samurai Warriors για PS2
Publisher: Koei












Στην δημοφιλή σειρά έχουμε τον Mori, έναν άνδρα ο οποίος ενώ δεν παραδέχεται ο ίδιος τίποτε για αυτόν, τον γουστάρουν σχεδόν όλοι οι άνδρες που συνάντα στο παιχνίδι... βεβαία αν άπλα τον έβλεπες χωρίς ήχο θα νόμιζες πως είναι γυναίκα.

Year: 2006
Title: Enchanted Arms Για Xbox 360/ PS3
Publisher:Ubisoft



Στο enchanted arms, έχει μια στερεοτυπική queen αδερφή, το μόνο που κάνει είναι να ζηλεύει και να γκρινιάζει. Δεν λέει καθαρά αν είναι gay αλλά, σε φάσεις δηλώνει τον έρωτα του για τον πρωταγωνιστή ο οποίος δηλώνει ότι τον αγαπά αλλά όχι όπως θα ήθελε εκείνος.

Year: 2007 – 2012
Title: Mass Effect (2/3)  Για Χbox 360/ PS3/pc
Publisher:



Στα mass effect δίνεται η δυνατότητα στον παίκτη να επιλέξει το φύλο και την σεξουαλική προτίμηση του χαρακτήρα του.

Year: 2008
Title: GTA4 (a.k.a. Grand Theft Auto 4) για Xbox 360, PS3,Pc
Publisher: Rockstar

Το 2008 έχουμε έναν σημαντικό NPC ανταγωνιστή στο GTA 4 ο gay tony, που μετά από ένα ατυχές “ραντεβού” από το net καταλήγει νεκρός από τα χέρια (πιστόλι βασικά) του πρωταγωνιστή Niko.
Το θέμα όμως ότι ο gay tony επανήλθε στο spin off/ prequel GTA: Liberty City Stories σαν το αφεντικό και συμπρωταγωνιστής (αν και μη επιλέξιμος) στον τίτλο.








Year: 2008 / 2012
Title: Shin Megami Tensei : Persona 4 (A.k.a. Persona 4) for PS2, PS Vita
Publisher: Atlus













Ο tatsumi kenji ένας από τους πρωταγωνιστικους χαρακτηρες του παιχνιδιου και πολυ κλασσικος ματσο αντρας, μεσω καποιων καταστασεων του παιχνιδιου αποκαλυπτεται οτι ειναι (Bi/Curious & flamboyant!!!)


Year: 2011
Title: Elder Scrolls: Skyrim για Xbox360, PS3,PC
Publisher:



στο παιχνίδι sky rim οι παίκτες πάλι μπορούσαν να επιλέξουν να έχουν έναν ομόφυλο σύντροφο. Ενα ενδιαφέρον πραγμα που συνεβη με αυτό το παιχνιδι είναι λογω του οτι ηταν πολυ δημοφιλές, το 2012 φανατικοί χριστιανοί (Evangelists/ Protestants) έστειλαν αίτηση στην γερουσία και στον πρόεδρο Obama να απαγορεύσει το παιχνίδι στην αμερικάνικη με τον κίνδυνο ότι διαφθηρει την νεολαια και οτι  μπορεί να κάνει τα παιδιά του κοσμου gay.













Εν τέλει,το θέμα είναι πως αν εξαιρέσουμε τα rpg όπου σου δίνεται η “ευκαιρία” να είσαι ο χαρακτήρας που θέλεις και σχεδόν όπως τον θέλεις (που αυτό γίνεται από τότε που βγήκαν τα πρώτα pen & paper RPGS), γενικώς οι gay πρωταγωνιστές ή έστω αυτοί που το δηλώνουν κάπως είναι σχεδόν ανύπαρκτοι και όταν υπάρχουν παίρνουν τον ρόλο του comedy relief (Ultima 9), τα περισσότερα παιχνίδια έχουν τα κλασσικά μοτίβα άνδρα η γυναίκας, αρκετές φόρες ίσως δεν αναφέρεται καν η σεξουαλική τους προτίμηση γιατί εννοείται πως είναι “φυσιολογική”. Χρειάζεται ένα παιχνίδι όπου ο πρωταγωνιστής θα φοράει ένα “ταμπελάκι” με την σεξουαλικότητα του, και είναι πρόβλημα αυτό? Είναι όπως το κατά πόσον είναι σωστό ένα πρόσωπο (δημόσιο ή μη) να δηλώνει την σεξουαλική του προτίμηση. Οι εταιρίες μάλλον βλέπουν πως αν βγάλουν έναν καθαρά gay χαρακτήρα ίσως να μην βοηθήσει το παιχνίδι να πουλήσει στο κλασσικό τους κοινό, ίσως (δεν ήμουν σε τέτοια εταιρία και δεν μπορώ να γνωρίζω τι στρατηγικές χρησιμοποιούν), άλλα όπως και να χει,είναι υποκειμενικό.
Προσωπικά θεωρώ πως θα ήταν κάλο να υπήρχαν και gay χαρακτήρες σε παιχνίδια, για να ενδυναμωθεί η οπτική των gay από τον πληθυσμό που τα ακολουθεί και ταυτόχρονα να μπορεί να υπάρξει μια ταύτιση με αυτό. Ακόμη και για αυτή την μικρή μερίδα, να δεί ότι οι GAY δεν είναι ανάγκη να είναι τα στερεότυπα απλά και ότι είναι άνθρωποι όπως είμαστε όλοι μας, έστω για το απλό ΥΠΑΡΧΩ και εγώ και το ακόμη πιο απλό ΔΕΝ ΔΙΑΦΕΡΩ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ. Όπως το Pride είναι ένας θεσμός για αυτόν το σκοπό, τα video games είναι ένα μέσο που μπορεί να επηρεάζει γνώμες.
Και αυτό γίνεται πλέον εύκολα με το casual gaming (κινητά, chrome games, PES, FIFA) η με πλατφόρμες ὀπως το Steam που κάνουν το gaming πιο προσιτό, και πρέπει να υπάρχει και μια "σωστή" αντιπροσώπευση είναι αναγκαίο και "εκπαιδευτικό" ταυτόχρονα, είναι η ορατότητα μιας "μειονότητας"  και να ΜΗΝ γίνονται gay χαρακτήρες ίσα ίσα για το αστείο μιας φάσης και να μην προβάλλονται συνεχώς μόνο τα κλασσικά στερεότυπα που έχουν δώσει κατά καιρούς άλλες βιομηχανίες (hollywood/ TV).


Πάντως είναι ενδιαφέρον ότι όταν είναι να φάνε λεφτά γίνονται "Politically correct" .

"we're here, we're queer and we want a good (or at least) representation!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος...